جوان نگه داشتن مغز
زمانی که به ٣٠ سالگی میرسیم، مغزها ما آهسته و ثابت، مسیر یک منحنی نزولی را در پیش میگیرند. اما این تنزل شناخته شده یک عارضه جانبی غیر قابل فرار نیست، بلکه اخیرا گفته میشود شما میتوانید با روشهایی، تغییرات مربوط به افزایش سن را خنثی کنید. روشهای سادهای که فعال بودن شما را تضمین کند و نیروی ذهنیتان را قوی نگه دارد.
وقتی در اینترنت جستجو میکنید، مراکز کلیدی در مغزتان را که کنترل تصمیمگیری و استدلال آوری پیچیده را کنترل میکنند، درگیر میکنید. این کلیکهای کوچک گاهی از خواندن نیز محرکتر است.
جستجو در اینترنت مدارهای عصبی را استفاده میکند که در هنگام خواندن فعال نیستند. استفاده بیشتر از گوگل که برای جستجو هدفمندتر است، چرخههای قویتری در ذهن شما میسازد. پیشنهاد: برای مثال چند روز در هفته به مدت ٢٠ دقیقه در اینترنت به دنبال مطالبی بگردید که همواره میخواستید بیاموزید، هر چه که باشد! درباره بازیگران، موسیقی یا فعالیت مغزی.
بله، ورزش! ورزش میتواند زوال عقل را بخوبی به تاخیر بیندازد. اما میدانید که ورزش منظم میتواند زوال عقل را کاملاً معکوس کند؟ طبق تحقیقات تمرینات ایروبیک سرعت و شفافیت تفکر را بسیار بالا برده و همچنین بافت نسج مغز را زیادتر میکند.
پیشنهاد: سه بار در هفته به مدت ٥٠ دقیقه پیادهروی تند انجام دهید تا این تاثیر بر شما ایجاد شود. برای نتیجه بهتر در پارک یا مکان پر درخت اینکار را انجام دهید، زیرا تاثیرش ٢٠ درصد بهتر خواهد بود.
مسواک زدن به وضوح با سلامت مغزی ارتباط دارد. این نتیجه پس از مطالعه بر روی هزاران فرد بین ٢٠ تا ٥٩ ساله انجام شده است و مشخص شد بیماریهای دندان و لثه با بدترین بیماریهای مغزی در سنین کهولت ارتباط دارد. پس به توضیههای دندان پزشکتان توجه کنید، هر روز مسواک حداقل یکبار و هر بار حداقل ٢ دقیقه مسواک زدنتان طول بکشد.
تا جای ممکن از نوشیدن مشروبات الکلی بپرهیزید، با افزایش مصرف الکل، حجم مغز کاهش مییابد، و این مشکل در زنان بیشتر است زیرا زنان جثه کوچکتری دارند و بیشتر در معرض این خطر قرار میگیرند.
مصرف زغال اخته سرعت عملکرد مغز را افزایش میدهد و باعث رشد سلولهای هیپوکامپوس میشوند. زغال اخته را همراه با غلات یا ماست مصرف کنید و برای فصلهای بعد فریز کنید.
با سودوکو ١٠ سال جوانتر شوید! سودوکو سرعت انتقال و تصمیمگیری در مغز را به نحو عجیبی افزایش میدهد، اول میتوانید با پازلها و جدولهای ساده که در تمام فروشگاهها هست شروع کنید تا در سودوکو حرفهای شوید!
مدیتیشن نیز بر بهبود سلولهای خاکستری مغزتان اثر میگذارد و بر رشد مناطقی از مغز که مخصوص کنترل حافظه، زبان و حواس است اثر مثبت دارد. با ١٥ دقیقه مدیتیشن در روز شروع کنید، مثلا در ساعت ناهار یا قبل از ترک محل کار، راست بنشینید، چشمها را ببندید، و به هر چیزی که در زمان حال حسش میکنید، تمرکز کنید. چه صدای پرندهای در دور دست باشد چه صدای تنفستان.
١٠ پیشنهاد ویژه برای تقویت مغز
ـ کاری انجام دهید
دانشمندان بر این باورند که نرمشهای هوازی منظم میتواند سادهترین و مهمترین راه برای سلامتی طولانی مدت مغز باشد. در حالی که قلب و ششها واکنشی سریع نسبت به دویدن بر روی دستگاه دوی ثابت نشان میدهند، مغز هم به آرامی با هر قدم قعالیت میکند. برای سلامت دائمی مغز، روزانه حداقل ٣٠ دقیقه فعالیت جسمانی (دویدن و نرمشهای هوازی) میتواند نقش شایان توجهی داشته باشد.
ـ متعادل بخورید
انرژی بسیار زیاد یا انرژی بسیار کم خللی بزرگ در کارایی مغز ایجاد میکند. رژیم غذایی تشکیل شده از مواد قندی کم با فیبر بالا و چربی و پروتئین معمولی بسیار آرامتر از غذاهایی با میزان قند بالا (مانند شیرینیجات و نشاسته) در بدن تجزیه میشوند. سرعت ثابت و ملایم هضم در روده مقدار انرژی بیشتری را به مغز میرساند، و باعث بهینهسازی سوخت و ساز در ارگانهایی شوند که میتوانند در سلامتی طولانی مدت نقش بسزایی داشته باشند.
ـ مراقب رژیم غذائیتان باشید
در حالی که پرخوری فعالیت مغز را کند میکند و در طولانی مدت باعث وارد آمدن به مغز میشود، کمبود کالری هم میتواند اثر مشابهی را بر مغز گذارد. رژیمهای غذایی مفرط میتواند باعث طولانی شدن برخی دردها در بدن و در نتیجه سلب آسایش شوند، احساسی که باعث اعتیاد افراد به لاغر ماندن (ANOREXIA) یا (ترس از چاق شدن) شود. بسیاری از مطالعات رژیمهای غذایی مفرط را با حواسپرتی، اختلال در حافظه و پریشانی مرتبط میدانند.
ـ مراقب بدن خود باشید
بسیاری از بیماریهای قابل پیشگیری مانند دیابت نوع دوم، چاقی، فشار خون و … میتوانند تاثیر بسزایی در پیر شدن مغز داشته باشند. فعال و سالم نگه داشتن سیستم گردش خون با کارهایی از قبیل سیگار نکشیدن و عدم استفاده از چربیهای اشباع شده مانع از پیری زودرس مغز میشود.
ـ از استراحت و آرامش لذت ببرید
در زمان استراحت و رویا، خاطرات به آرامی مرور میشوند، بعضی دور ریخته میشوند و بعضی ذخیره میشوند. مطالعات نشان میدهند وقتی دچار کمبود خواب هستیم، پروتئینی که سیناپسها (محل تماس دو عصب) را شکل میدهد توانایی کافی برای تفکر و فراگیری را از دست میدهد، علاوه بر این خواب ناکافی با فراموشی در ایام کهولت رابطه مستقیم دارد.
ـ از قهوهتان لذت ببرید
تحقیقات نشان داده است که استفاده منظم از کافئین از مغز محافظت میکند. بر اساس یک مطالعه علمی ٢ الی ٤ بار سرحال آمدن بعد از خستگی در یک روز میتواند به کاهش فراموشی کمک کند و ٣٠ تا ٦٠ درصد از بروز آلزیمر پیشگیری کند. این که آیا کافین موجود در چای و قهوه باعث رفع خستگی میشود یا آنتیاکسیدان موجود در آنها هنوز مشخص نیست اما قهوه باعث افزایش سطح هوشیاری در این بعد از ظهر و چند سال بعد میشود.
ـ ماهی بخورید
بر اساس تئوریهای جدید، وجود ماهی در رژیم غذایی انسانها میتواند نقش بسزایی در تقویت حافظه انسانها داشته باشد. اسیدهای چرب مورد نیاز مانند امگا ٣، برای ساختمان مغز مهم بشمار میآیند و تاثیر آنها برای درمان بیماریهای مغزی بسیار موثر است. مطالعات انجام گرفته بر روی تاثیر مکمل امگا ٣ نتایج جالبی را به همراه داشت که نشان میداد امگا ٣ در برخی دیگر از منابع غذایی مانند تخم کتان، ماهیها و برخی از حیوانات علف خوار نیز یافت میشود.
ـ خونسرد باشید
استرس تاثیر بد و مخربی روی مغز میگذارد و با ترشح هورمونهای خطرناکی در ناحیه هیپوکمپوس (HIPPOCAMPUS) و سایر قسمتهای مغز، حافظه را تحت تاثیر قرار میدهد. بعضی از دانشمندان بر این عقیدهاند که داشتن یک زندگی متعادل و دنبال کردن فعالیتهای آرامش بخش مانند یوگا، حضور در اجتماع و انجام فعالیتهای هنری میتواند روند فراموشی بر اثر کهولت سن و پیری مغز را به تاخیر بیاندازد.
ـ از مکملها استفاده نکنید
اخیرا استفاده از مکملها به وسیله برای جبران کاستیها تبدیل شدهاند، استفاده از مکملهای آشنا برای ما مانند مولتی ویتامینها، تنها نوعی هدر دادن هزینه است. داروهای مکملی مانند (Ginkgo) و (Melatonin) امروزه از نظر بسیاری از افراد به سطلهای زباله تعلق دارند. علیرغم منشا طبیعی، اینگونه داروها فاقد عوارض جانبی نیستند، عوارضی مانند: فشار خون بالا، مشکلات گوارشی، مشکلات باروری و افسردگی. برای انسانهای سالم داروی (Ginkgo) هیچ تاثیر مثبتی ندارد و گاها ً تاثیر دارونماها از این گونه مکملها بیشتر است.
ـ مغز را به چالش بکشید
حل یک جدول، بازی فکری یا تست هوش به عنوان سوالات هوش و محرک مغز به شما کمک میکنند تا همیشه ذهنی جوان و سالم داشته باشید. هرچند که کمبود سواد عامل موثری در کاهش حواس و کمکاری ذهن است. هرچه بیشتر برای یادگیری تلاش کنید، ذهن شما برای دوران کهولت آمادهتر و جوانتر خواهد بود. کلید کار میتواند انجام یک کار چالشی جدید مانند حل یک پازل جدید و سرگرم کننده باشد.